
AB, Tayvan ve Avustralya'yı da kapsayacak şekilde %10-12,5 oranında vergi getirilmesi önerisi, ABD başkanının mahkeme tarafından getirilen sınırlamaları aşmasına olanak tanıyacak.
Donald Trump, imza niteliğindeki ticaret politikasını yeniden canlandırma girişiminde, iddia edilen zorunlu çalıştırma başarısızlıkları nedeniyle İngiltere, AB ve Avustralya da dahil olmak üzere 60 ticaret ortağına %10 ile %12,5 arasında gümrük vergisi uygulama tehdidinde bulundu.
AB derhal karşılık vererek, ABD'nin geçen Temmuz ayında imzaladığı gümrük tarifesi anlaşmasına saygı duymasını beklediğini ve gizli gümrük vergilerinin bu anlaşmanın ruhuna aykırı olduğunu savundu.
İşçilerin zorla çalıştırılması sonucu üretilen malların ithalatına izin vermekle suçlanan ortaklara yönelik önerilen vergiler, ABD Yüksek Mahkemesi'nin Şubat ayında başkanın "özgürlük günü" gümrük vergilerinin yasadışı olduğuna karar vermesinin ardından geldi.
Trump, buna karşılık olarak tüm ülkelere %10 oranında gümrük vergisi uyguladı, ancak geçen ay ABD ticaret mahkemesi bunların da yasa dışı olduğuna karar verdi ; ancak temyiz süreci boyunca vergiler yürürlükte kalmaya devam ediyor.
Zorunlu çalıştırma gerekçesiyle getirilecek ve Kanada, Japonya, Norveç, Tayvan ve Çin gibi önemli ortakları etkileyecek olan son gümrük vergisi önerisi, Trump'ın korumacılık gündemine daha önce mahkemelerce getirilen sınırlamaları aşmasına olanak tanıyacak. Bu öneriler, ABD'nin Brezilya'ya %25 oranında yeni vergiler uygulama tehdidinde bulunduğu bir dönemde geldi.
Son gümrük vergileri, 1974 tarihli Ticaret Yasası'nın 301. maddesi kullanılarak 60 ticaret ortağının iş kanunlarına ilişkin yapılan soruşturmaların bir sonucu.
Raporda, AB, Kanada, Meksika, Tayvan ve İngiltere'ye %10 oranında gümrük vergisi uygulanacağı, Çin, Japonya, Hindistan, Güney Kore, Brezilya ve İsviçre'ye ise %12,5 oranında vergi getirileceği belirtildi.
Yeni tarifeler hemen yürürlüğe girmeyecek ve kamuoyunun görüşüne ve incelemesine sunulacak.

