TR
Ara
DÜNYADAN HABERLER

Tarifeler Küçük Ekonomilere Sahip Olan Moda Ticari Ortaklarına Etki Edecek

Tarifeler Küçük Ekonomilere Sahip Olan Moda Ticari Ortaklarına Etki Edecek
EKLENME TARİHİ 05.05.2025

Üç önemli hazır giyim tedarik ülkesi olan Myanmar, Madagaskar ve Mauritius, UNCTAD'ın artan tarifeler sonucu ekonomileri en çok zarar görecek 28 ticaret ortağının yer aldığı listesinde yer aldı.

UNCTAD , en savunmasız ve küçük 28 ekonominin gümrük vergilerinden muaf tutulması gerektiğini öneren bir rapor yayınladı: https://unctad.org/publication/global-trade-update-april-2025-escalating-tariffs-impact-small-and-vulnerable-economies

UNCTAD, 'Artan tarifeler: Küçük ve savunmasız ekonomiler üzerindeki etkisi' raporunda , birçok durumda karşılıklı tarifelerin, ABD'nin ticaret açıklarını önemli ölçüde azaltmadan veya gelir tahsilatını artırmadan, gelişmekte olan ve en az gelişmiş ekonomileri mahvetme riski taşıdığını belirtiyor.

BM Ticaret ve Kalkınma raporuna göre, söz konusu ticaret ortaklarından 57'si (bunlardan 11'i en az gelişmiş ülke) ABD'nin ticaret açığına asgari düzeyde katkıda bulunuyor. Bu 57 ticaret ortağından 28'i, açıkların yüzde 0,1'inden azını oluşturmasına rağmen yine de karşılıklı tarifelere tabi tutulabilir.

Özellikle bazı önemli giyim ticaret ortaklarına bakıldığında, UNCTAD, %47 karşılıklı gümrük vergisi uygulanan Madagaskar'ın ABD'nin ticaret açığına %0,054 oranında katkıda bulunduğunu ortaya koyuyor.

Karşılıklı ticaret tarifesi %47 olan Myanmar, ABD ticaret açığına %0,047 katkıda bulunuyor. Giyim sektörü, bu ayın başlarında yaşanan yıkıcı depremden ve askeri bir hükümet altındaki siyasi kargaşadan hâlâ kurtulmaya çalışıyor.

Karşılıklı gümrük vergisi yüzde 40 olan Mauritius, ABD'nin dış ticaret açığına yüzde 0,015 katkıda bulunuyor.

Bu ekonomilerin birçoğu küçük ölçekli, yapısal olarak zayıf ve düşük satın alma gücüne sahip olduğundan ABD'ye sınırlı ihracat pazarı fırsatları sunuyorlar.

BM Ticaret ve Kalkınma raporunda, "Verecekleri herhangi bir ticaret tavizi ABD için pek bir şey ifade etmeyecek ve potansiyel olarak kendi gelirlerini de azaltacaktır" vurgusu yapılıyor.

90 günlük aranın "bu ülkelerin bu politika çerçevesi altında nasıl muamele göreceğinin yeniden değerlendirilmesi için önemli bir fırsat" sunduğunu da ekliyor.

“Örneğin, birçok Afrika ülkesi, Afrika Büyüme ve Fırsat Yasası (AGOA) gibi girişimler aracılığıyla tercihli pazar erişiminden faydalanırken, ABD serbest ticaret anlaşmalarına dahil olan küçük ekonomiler ABD ticaret açığına yalnızca ihmal edilebilir bir katkıda bulunuyor. İhracatlarına tarifeler koymak, ABD gelir tahsilatını artırmaya katkıda bulunmayacak, ancak bu savunmasız ekonomilere orantısız bir şekilde zarar verecek. Bu, ABD ticaret politikası için çok az veya hiç avantaj sağlamayan ve potansiyel olarak yurtdışında ciddi ekonomik zarara yol açan tarifelerden bu tür ülkeleri muaf tutmayı düşünmek için kritik bir an.”

İHKİB sağlanan hizmetlerin iyileştirilmesi ve web sitesinde en iyi deneyimi yaşamanızı sağlamak için çerezleri kullanır.
close