TR
Ara
DÜNYADAN HABERLER

Kamboçya moda sektörü ABD tarifelerinin ihracat büyümesini durduracağından korkuyor

Kamboçya moda sektörü ABD tarifelerinin ihracat büyümesini durduracağından korkuyor
EKLENME TARİHİ 10.04.2025

ABD hükümetinin tüm Kamboçya mallarına %49 oranında gümrük vergisi uygulayacağını açıklamasının ardından, Kamboçya moda endüstrisi ve işçi temsilcileri bu yıl ihracatta büyümenin devam etmesini beklemiyor.

ABD Başkanı Donald Trump yönetimi, Dünya Bankası verilerine göre kişi başına düşen yıllık ortalama GSYİH'si sadece 2 bin 429 dolar olan Kamboçya'nın, ABD'li ihracatçılara "adil davranmadığını" iddia etti.

BM verilerine göre, Kamboçya 2024'te ABD'ye 2,7 milyar dolar değerinde örme giyim eşyası ve aksesuarı ile 1,2 milyar dolar değerinde dokuma giyim eşyası ve aksesuarı sattığı için tarifelere özellikle maruz kalmaktadır. Bu, ülkenin Gümrük ve ÖTV Genel Dairesi'ne (GDCE) göre, Kamboçya'nın 2024'te ihraç ettiği 11,68 milyar dolar değerindeki giyim eşyası, ayakkabı ve seyahat eşyalarının önemli bir kısmını bu ürün grupları oluşturmakta.

Kamboçya Tekstil, Giyim, Ayakkabı ve Seyahat Ürünleri Derneği (TAFTAC) tarafından yapılan açıklamada, yeni tarifelerin Kamboçya'nın giyim, ayakkabı ve seyahat ürünleri sektörünün ihracatı üzerindeki potansiyel etkisi konusunda endişelerin olduğu belirtilirken, Vietnam (%46) ve Bangladeş (%37) gibi rekabet edilen giyim üretim merkezlerinin de ABD'nin 'karşılıklı' tarifelerinden etkilendiği vurgulanarak Kamboçya'nın tüm rekabet gücünü kaybetmesine neden olmadığı değerlendirildi.

Kamboçya Emek ve İnsan Hakları İttifakı Merkezi (CENTRAL) İcra Direktörü Tola Moeun ise ABD'nin uyguladığı gümrük vergilerinin Kamboçyalı fabrika sahiplerinin üretimi durdurmasına yol açacağını, birçok işçinin banka borçlarını ödemek ve çocuklarının okuldan ayrılmasını görmek için göç etmek zorunda kalacağını söyleyerek yaklaşık 1 milyon işçinin bu durumdan etkileneceğini belirtti.

İHKİB sağlanan hizmetlerin iyileştirilmesi ve web sitesinde en iyi deneyimi yaşamanızı sağlamak için çerezleri kullanır.
close