TR
Ara
DÜNYADAN HABERLER

ABD ekonomisinin 2025'te %1,5, 2026'da ise %1,7 büyümesi bekleniyor

ABD ekonomisinin 2025'te %1,5, 2026'da ise %1,7 büyümesi bekleniyor
EKLENME TARİHİ 05.05.2025

S&P Global Ratings, birçok ülke için gayrisafi yurt içi hasıla (GSYİH) büyüme tahminlerini bir kez daha düşürdü ve Amerika Birleşik Devletleri için enflasyon tahminini yükseltti. Kuruluş, büyümede ciddi bir yavaşlama öngörse de şu aşamada ABD ekonomisinin durgunluğa gireceğini öngörmüyor.

“Küresel Makro Güncellemesi: ABD’nin Ticaret Politikasında Yaşanan Sismik Değişim Dünya Büyümesini Yavaşlatacak” başlıklı son raporunda, derecelendirme kuruluşu, temel senaryosuna yönelik risklerin büyük ölçüde aşağı yönlü olduğunu ve bu risklerin, tarifelerin yarattığı şokun reel ekonomiye beklenenden daha güçlü yansıması şeklinde ortaya çıkabileceğini belirtti.

Ayrıca, küresel ekonominin uzun vadeli yapısının – ABD'nin bu yapıdaki rolü de dahil olmak üzere – daha belirsiz hale geldiği vurgulandı.

Rapora göre, ABD ekonomisinin bu yıl yüzde 1,5, gelecek yıl ise yüzde 1,7 oranında büyümesi bekleniyor. ABD’nin GSYİH büyümesi, 2025-2026 döneminde yaklaşık 60 baz puan düşecek. Kanada ve Meksika’nın da aynı dönemde benzer oranda büyüme kaybı yaşaması öngörülüyor.

Euro Bölgesi'nin GSYİH büyümesi, önümüzdeki iki yıl boyunca yaklaşık 0,2 yüzde puan düşecek; bu düşüşten büyük ekonomiler arasında en çok Almanya etkilenecek. Raporda, “Almanya’nın ve Avrupa’nın altyapı ile savunma alanlarında gerçekleştireceği güçlü mali harcamaların, ABD tarifeleri ve belirsizliklerin olumsuz etkilerini dengelemesini bekliyoruz. Euro bölgesinde büyümenin 2027 ve 2028 yıllarında potansiyelin üzerine çıkmasını öngörüyoruz” denildi.

Gelişen piyasalarda, özellikle daha açık ekonomilere sahip Asya-Pasifik ülkeleri (Malezya, Vietnam, Tayland ve Singapur), GSYİH büyümesinde en büyük düşüşü yaşıyor; bu ülkelerde büyüme, her yıl 0,5 ila 1,0 yüzde puan arasında azalıyor.

Çin, Avrupa Birliği ve Kanada hariç, S&P Global Ratings, diğer çoğu ülkenin misilleme yapmak yerine ABD ile karşılıklı tarifeler konusunda bir uzlaşma müzakere etmeye çalışacağını öngörüyor. Raporda, tarifelerin yol açtığı ekonomik etkinin şu ana kadar güven endekslerinde düşüşler ve nominal değişkenlerde azalmalarla sınırlı kaldığı, reel ekonomiye etkisinin henüz gözlenmediği; yalnızca bazı ithalatlarda, tarifeler uygulanmadan önce öne çekilen sevkiyatlar yaşandığı belirtildi. Ancak bu durum değişmeye başlıyor olabilir; Çin'den yapılan mal sevkiyatlarının son zamanlarda azalmaya başladığı ifade edildi.

ABD Merkez Bankası’nın (Fed) bu yıl faiz oranlarını 50 baz puan düşürmesi bekleniyor.

ABD'nin karşılıklı tarifelerinin Asya-Pasifik dışındaki ülkelerde GSYİH büyümesi üzerindeki etkileri nispeten düşük. Bunun nedeni, çoğu ülkenin ABD ile ticaret açığı veriyor olması ve 2 Nisan’da getirilen tarifelerin bu nedenle %10 düzeyinde kalması. Asya dışındaki ülkeler için öne çıkan tek istisna Meksika; her ne kadar yeni tarifeler uygulanmamış olsa da, ABD ile yakın ekonomik ilişkileri nedeniyle etkileniyor.

İHKİB sağlanan hizmetlerin iyileştirilmesi ve web sitesinde en iyi deneyimi yaşamanızı sağlamak için çerezleri kullanır.
close