TR
Ara
DÜNYADAN HABERLER

AB Gözlem Kurumu 'Büyük Ölçekli Tekstil Atık Kaçakçılığı' Tespit Etti

AB Gözlem Kurumu 'Büyük Ölçekli Tekstil Atık Kaçakçılığı' Tespit Etti
EKLENME TARİHİ 03.07.2026

Avrupa Yolsuzlukla Mücadele Ofisi'ne (OLAF) göre, pahalı geri dönüşüm gereksinimlerinden kaçınmak için İtalya'dan Türkiye'ye büyük miktarda tekstil atığı yasa dışı yollarla sevk edildi.

AB bütçesine karşı yapılan yolsuzlukları araştıran OLAF'a göre, yaklaşık 4.200 ton tekstil atığı bulundu. OLAF bunu "büyük ölçekli tekstil atığı kaçakçılığı vakası " olarak nitelendirdi.

OLAF, bu tekstil ürünlerinin yüksek oranda akrilik elyaf içerdiğini ve bu elyafların biyolojik olarak parçalanamayan, çevrede 200 yıla kadar kalabilen malzemeler   olduğu için özel ve pahalı geri dönüşüm teknolojisi gerektirdiğini belirtti.

OLAF, bunu tespit etmek için İtalya'nın kolluk kuvvetleriyle iş birliği yaparak bu geri dönüşüm teknolojisinin kullanılabilirliğini incelediğini belirtti. Ardından OLAF, daha pahalı geri dönüşüm gereksinimlerinden kaçınmak için yanlış etiketlenmiş birkaç sevkiyatı belirlemek üzere ticaret akışlarını ve gümrük verilerini analiz etti. OLAF, sevkiyatların varışında denetim yapılması için Türk gümrük yetkilileriyle birlikte çalıştı.

OLAF Genel Direktörü Petr Klement, “Ekonomimiz ve çevremiz için tehdit hem gerçek hem de çok büyük,” derken “Bu gibi planlar, belirli tekstil atıklarının geri dönüşüm maliyetinden yasa dışı yollarla kaçınmayı veya çevre kurallarına uymayı mümkün kılıyor ve organize ağların yasa dışı kazanç elde etmesi için bir fırsat yaratıyor.” İfadesinde bulundu.

"OLAF'ın çalışmaları, bu sevkiyatların izini sürmede ve Avrupa'daki ve çevresindeki ulusal yetkililerle işbirliği yaparak atıkları tespit edip ele geçirmede ve bu suç örgütlerini çökertmeye yardımcı olmada çok önemli," diye ekleyen Klement, sevkiyatların arkasında kimin veya kimlerin olduğunu belirtmedi. 

Bu arada OLAF, Türk ve İtalyan yetkililer tarafından düzenlenen yerinde incelemeye de katıldığını belirtti. İncelemede, bir Türk geri dönüşüm tesisine ait depoda yaklaşık 2.100 ton tekstil ürünü tespit edildi ve OLAF, bu ürünlerin geçerli çevre ve izin düzenlemelerine uygun olarak yönetilmediğini söyledi.

OLAF istihbaratı ayrıca İtalya'dan gelen ve yanlış etiketlenmiş, yasa dışı olarak dökülmeye hazır 768 ton tekstil atığını daha tespit etti ve bunu Türkiye'nin Mersin limanındaki bir dolandırıcılık şemasıyla ilişkilendirdi. Bu sevkiyatların tamamı Türk yetkililer tarafından ele geçirildi. 

Bu durum, Avrupa Komisyonu'nun geçen yıl Ekim ayında tekstil atıklarıyla ilgili yeni kurallar getirmesinden aylar sonra gerçekleşti. Bu kurallar, kullanılmış tekstiller ile tekstil atıkları arasında net bir ayrım yapıyor. Ayrı olarak toplanan tüm tekstiller artık atık olarak kabul ediliyor ve her AB ülkesi, atıkların yanlış etiketlenip yeniden kullanılabilir olarak ihraç edilmesini önlemek için, ayrı olarak toplanan tekstillerin olası sevkiyatından önce ayıklama işlemlerinden geçmesini sağlamak zorunda.

İHKİB sağlanan hizmetlerin iyileştirilmesi ve web sitesinde en iyi deneyimi yaşamanızı sağlamak için çerezleri kullanır.
close