TR
Search
BİLGİ BANKASI

IPUD Temmuz Bülteni 2017

Bülten Tarihi: 20 Temmuz 2017


2017 SEZONU BETTER COTTON ÜRETİMİ 

2017 sezonunda faaliyetlerine 9 ilde başlayan İyi Pamuk Uygulamaları Derneği, 42 Üretici Birim altındaki 1.127 çiftçi ve 4 büyük ölçekli çiftçi ile 27.329 hektar alanda çalışmalarına devam ediyor. Yöresel verimler dikkate alındığında ortalama 154.632 ton kütlü pamuk üretiminin Better Cotton standartlarına uygun olarak yetiştirilmesi için sezon boyunca eğitim, takip, veri toplama ve denetimler yürütülecektir. Hasat dönemini takiben Better Cotton lisans kararları verilecek ve güncellenen rakamlar paydaşlarımıza duyurulacaktır. 

İNSANA YAKIŞIR İŞ YAYGINLAŞTIRMA EĞİTİMLERİ 

Better Cotton üretimi yapan çiftçileri ve çalışanlarını hedefleyen insana yakışır iş eğitimleri 2017 sezonunda da üretici birimlerimiz tarafından verilmeye devam ediyor. Eğitimler, iş sağlığı ve güvenliğinden istihdam koşullarına kadar 7 ana kavram altında pamuk tarımında çalışan işçiler için insana yakışır iş ilkesini irdeliyor. Son dönemde Kahramanmaraş ve Aydın'da eğitimler verilmeye devam etti. Eğitim veren Üretici Birimlerimiz:

  • Balsuyu Mensucat San ve Tic. A.Ş.
  • Kipaş Mensucat İşl. San. Tic. A.Ş.
  • Çondur Tekstil Gıda Tarım Ürünleri San. Tc. Ltd. Şti.
  • DVS Tarım Ürünleri Tekstil Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi
  • Nazım Cem Tuntaş Mimarlık Mühendislik Turizm Seyahat Ltd. Şti
  • Pütaş Pamuk Ürünleri ve Enerji Tic. San. A.Ş.

Aşağıda Üretici Birimlerimizin eğitimlerinden bazı fotoğrafları sizlerle paylaşmak isteriz

SÖKE'DE SULAMADA ÖRNEK ÇALIŞMA

Üretici Birimimiz Yalnızlar Tarım Ürünleri Çırçır Hayv. San. ve Tic. Ltd. Şti.'nin Better Cotton üretimi yapılan 20 dekarlık pamuk ekili parselinde toprak altı damla sulama sistemi kurulmustur. Gelişmiş otomatik filtreler ile kanal suyu kullanılmıştır. Damlama sulama teçhizatı 1m. aralıklarla  ve 35cm. derinlikte konumlandırılmıştır. Bu sistem saysinde hem ideal su yonetimi sağlanıyor, hem bitki besleme daha kontrollü ve efektif yapılabiliyor. Bu sistem ile verimde %30 artış, su kullanımında %50 azalış beklenmektedir. Öncü girişimlerinden dolayı Üretici Birimimizi kutlar, sonuçları sezon sonunda heyecanla beklediğimizi bildirmek isteriz.