TR
Search
BİLGİ BANKASI

Uygur Zorla Çalıştırmayı Önleme Yasası ve Hazırgiyime Etkileri

ABD’nin Uygur Zorla Çalıştırmayı Önleme Yasası (UFPLA) 21 Haziran 2022 tarihinde yürürlüğe girerken o tarihten bu yana Çin'in Sincan bölgesinde üretilen tüm malların zorla çalıştırılarak üretildiği ve bu nedenle ABD'ye girişinin yasaklandığı varsayılıyor.

Çin dünya pamuk üretiminin yaklaşık %20’sini gerçekleştirirken, ülkenin pamuk üretiminin %90’ı ise Xinjiang (Uygur) bölgesinde gerçekleşiyor. Çin ayrıca iplik üretiminde de baskın bir rol oynarken, Çin’in Uygur bölgesinden ABD’ye ithal edilen en yaygın ürünler arasında giyim de yer alıyor.

AI Tedarik Zinciri Yönetimi firması olan Certa’nın EMEA Başkanı Natalie Druckman, Uygur bölgesinde üretilen pamuğun giyim sektörü için endişe kaynağı olduğunu, üretimde zorla işçilik kullanıldığına dair yaygın kanıtlar bulunduğunu, fakat ülkedeki siyasi ve medya kısıtlamaları nedeniyle şeffaflık ve doğrulamanın yapılamadığını belirtirken ABD'ye mal ithal eden herkesin, ürünlerinin tamamen veya kısmen zorla işgücü kullanılarak yapılmadığı konusunda Gümrük ve Sınır Koruma – CBP’ye açık ve ikna edici kanıtlar" sunarak kanıtlaması gerektiğini ifade etti.

Söz konusu kural kapsamında Haziran 2022 ile Mart 2024 arasında 3096 sevkiyata el konuldu, 3135’i serbest bırakıldı, 1335’i ise inceleme bekliyor. Giyim, ayakkabı ve tekstil sevkiyatları arasından ise 430 gönderinin ülkeye girişi reddedilirken, 273 gönderi ise serbest bırakıldı. Yasa sonrasında Vietnam, Bangladeş ve diğer ülkelerin artık önemli kaynak merkezleri olarak ortaya çıktığı görüldü.

Amerikalı birçok giyim ithalatçısı ABD yasasında yer alan ve Gümrük ve Sınır Koruma (CBP) tarafından sınırsız geçen 'Bölüm 321 De Minimis muafiyetleri' olarak adlandırılan bir hükümden faydalanmakta. Bu kurala göre 800 Dolar değerin altındaki malların gümrüksüz ithalatına izin veriliyor. NCTO'nun başkanı ve CEO'su Kim Glas bu durumun fiilen Çin’e ve dünyada ücretsiz ticaret anlaşması sunmak olduğunu iddia ederken, ürünün bir kısmının bile bölgede üretilmiş olması durumunda ABD’ye girişinin yasaklanması gerektiğini vurguladı. Kim Glas ayrıca Mart ayı içerisinde yapılan ABD Uluslararası Ticaret Komisyonu (USITC) tarafından Bangladeş, Kamboçya, Hindistan, Endonezya ve Pakistan'dan yapılan ithalata yönelik başlatılan Soruşturma için USITC’e sunum yapmış ve De Minimis Kuralındaki sapmaların sektöre olumsuz etkilerine ilişkin raporunu sunmuştu.