TR
Search
BİLGİ BANKASI

İngiliz firmalar ABD ticari anlaşmazlığında ek 8,8 milyon sterlinlik gümrük vergisiyle karşı karşıya!

Dünya Ticaret Örgütü’nün Airbus’a verilen sübvansiyonları gidermek için ABD’nin 7,5 milyar dolar tutarında tarifeler getirebileceğine karar vermesinin ardından, ABD hükümeti yeni yükümlükler getirilecek ürünlerin listesini açıklamıştır.

Devam eden ticaret anlaşmazlığının bir parçası olarak; 18 Ekim’den itibaren İngiltere firmaları bir dizi üründe 8,8 milyon sterlinlik ekstra bir tarife faturasıyla karşı karşıya kalacaktır.

Normal vergilere ek olarak %25 tarife uygulanacak mallar yün, kaşmir, pamuk veya suni elyaftan yapılmış kazakların yanı sıra; kadın anorakları, erkek elbiseleri, pijamaları, mayoları, battaniyeleri ve nevresimlerini içeren 17 moda ve tekstil ürün grubundan oluşmaktadır.

İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden anlaşmalı ya da anlaşmasız ayrılması fark etmeksizin, bu tarifelerin uygulanacağı doğrulanmıştır; ancak şu an su yollarında bulunan malları nasıl etkileyeceği belirsizdir.

İngiltere Moda ve Tekstil Birliği (UKFT) CEO'su Adam Mansell: “Bu yeni önlemler 35 milyon sterlinlik ihracatı etkileyecek; ayrıca firmalar, birçoğunu zor durumda bırakacak şekilde gümrük vergilerinde 8,8 milyon sterlinlik ek maliyetle karşı karşıya kalacaktır. İngiltere, moda ve tekstil ihracatında ek tarifelerle karşı karşıya kalan tek ülkedir. Bu nedenle bu tarifeler gelirse firmalarımız, Avrupalı ??rakiplerimize göre büyük bir dezavantaj içinde olacaklardır. Endüstrimizle hiçbir ilgisi olmayan bir anlaşmazlığın sonucu olarak ortaya çıkmış bu tarifelerin maliyetini düşürmeleri konusunda hükümetimizi zorlayacağız” açıklamasında bulunmuştur.

ABD Moda Endüstri Birliği Başkanı Julia Hughes: “…giyim eşyası ve AB’den diğer bazı ürünlere uygulanan tarife yüzde 25, yani anlaşmazlık konusu olan uçaklara uygulanan tarifelerden daha yüksek. Dolayısıyla bu AB’yi cezalandırmanın başka bir yolu olarak görülebilir; ancak gerçekte bu tarifeler Amerikan moda markaları ve perakendecilerini ve en nihayetinde Amerikalı tüketiciyi cezalandırır.”

Ticaret Bakanlığı Giyim ve Tekstil Bürosu (OTEXA) 2019 verilerine göre; ABD İngiltere’den geçtiğimiz yıla göre yüzde 9,83 artışla 60,94 milyon dolarlık hazırgiyim ithalatı yapmıştır, yün hazırgiyim ithalatı ise yüzde 13,94 artışla 19,36 milyon dolara yükselmiştir.