TR
Search
BASIN

Hazır Giyimciden Moskova Çıkarması

TURKIYEGAZETESI.COM.TR
Hazır Giyimciden Moskova Çıkarması

Hazır giyimciden Moskova çıkarması Dünyanın dört bir yanından 23 bini aşkın alıcıyı buluşturan Moskova'daki CPM fuarına 94 Türk hazır giyim firması çıkarma yaptı. İHKİB Başkanı Mustafa Gültepe "Yıllık 8 milyar doları aşkın hazır giyim ithal eden Rusya'nın Çin, Bangladeş ve İtalya'nın ardından dördüncü tedarikçisiyiz. Kısa zamanda 500 milyon dolar ihracata ulaşıp İtalya'nın koltuğuna oturacağız" dedi.

ÖNDER ÇELİK MOSKOVA / Rusya'ya geçen yıl yapılan 230 milyon dolarlık ihracatı önümüzdeki 5 yılda en az iki katına çıkarmayı hedefleyen hazır giyimciler, Moskova'da düzenledi  ve dünyanın dört bir yanından 23 bin'e aşkın alıcının ziyaret ettiği CPM (Collection Premiere Moscow) Fuarı'na çıkarma yaptı.

Bugün sona erecek fuara, İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (IHKIB) öncülüğünde 94 firma ile millî katılım düzenlendi. İHKİB Başkanı Mustafa Gültepe, hâlen 17-18 milyar dolar düzeyindeki hazır giyim ihracatım orta vadede 33 milyar dolara çıkarmayı ve Türkiye'yi küresel moda liginde ilk üçe sokmayı hedeflediklerini söyledi.

BEŞTE BİRİNİ TÜRKLER KAPATTI
Mustafa Gültepe "1.300'ün üzerinde markayı buluşturan CPM'e İHKİB olarak 20 yıldır millî katılım düzenliyoruz. 59'u kadın ve erkek giyim, 28'i deri konfeksiyon ve yedisi iç giyim olmak üzere 94 firmamızla buradayız. Fuar alanının beşte birini biz kapattık. Firmalarımızın fuara özel hazıriadıklan tasarımlar, Ruslar başta olmak üzere tüm ziyaretçilerden büyük ilgi gördü" dedi.

400 MİLYON $ İŞ BAĞLANACAK
Rusya ile Türkiye arasında son 20 yılda ilişkilerin hemen her alanda büyük mesafe kat ettiğini hatırlatan Gültepe, fuarda 400 milyon dolar civarında ihracat bağlantısı hedeflendiğini söyledi. Gültepe "Rusya'ya ihracatımızda markalı ürümerirnizin payı 16,5 dolarla ortalamanın üstünde. Hazır giyim markalarımızın en çok mağazası bu ülkede bulunuyor. 20'yi aşkın markamız 600'e Mustafa Gültepe yalan mağaza ve 1.000 civarında satış noktası ile Türk modasını temsil ediyor. 2019'da 280 milyon dolarlık hazır giyim ihracatı gerçekleştirdik. Pandeminin etkisi ile 2020'de 230 milyon dolara gerileyen ihracatımız bu yıl yeniden ivme kazandı. Ocak-Temmuz'da 170 milyon dolara ulaştık. 2021'i 300 milyon doların üzerinde tamamlayacağımızı öngörüyoruz" diye konuştu.

HEDEF İTALYA'NIN KOLTUĞU
Türkiye'nin, yıllık 8 milyar doların üzerinde hazır giyim ithal eden Rusya'nın; Çin, Bangladeş ve İtalya'dan soma dördüncü tedarikçisi konumunda olduğunu kaydeden Gültepe, şöyle konuştu: Dördüncülük Rusya pazarmda arzu ettiğimiz yer değil. Bütün hazırlıklarımızı en kısa zamanda yıllık 500 milyon dolamı üzerinde ihracata ulaşıp İtalya'nın koltuğuna oturma hedefi doğrultusunda yapıyoruz. Rusya ve Amerika daha güçlü olmak istediğimiz pazarlar. Afrika'da da daha fazla olmalıyız. Amerika'nın bize ilgisi çok... Orta ve üst segmentte 4050 marka Türkiye'de üretimi araştırıyor. Çin'e karşı tutum var. Uzak Doğuda yaşanan konteyner sıkıntısı da bunu tetikliyor. 50 bin kişi istihdam edilecek.

Mustafa Gültepe, sektör oyuncularının rekabet edebilmek için 5. ve 6. bölgeye gitmek durumunda olduğunu, 'işi Anadolu'ya taşımak' gerektiğini kaydetti. İstanbul'da istihdam ihtiyacım yabancıların karşıladığını ifade eden Gültepe, gençlerin kendileri yerine güvenlik, AVM gibi yerlerde çalışmayı tercih ettiğini söyledi. Sektörde 640 bin ldşinin çalıştığını anlatan Gültepe, pandemide 70 bin ek istihdam oluşturduklarını, bir yıl içinde 50 bin kişinin daha istihdam edilebileceğim vurguladı. Ham madde fiyatı Türkiye'de daha fazla yükseldi. 

Ham madde fiyatlarında ortalama yüzde 45-50 civarında artış yaşandığına işaret eden Mustafa Gültepe, fiyat artışında dünya üe Türkiye arasında da farklılık bulunduğunu söyledi Gültepe "Hindistan'da alacağınız bir kumaş Türkiye'ye göre yüzde 2530 daha ucuz" ifadelerini kullandı. Devlet, özel sektörü geçmemeli.

Devletin ücret konusunda özel sektörün önünde olmaması gerektiğini belirten Mustafa Gültepe "Önünde olursa bu sefer herkes devleti tercih eder" dedi Eskiden bir polis memuru 1500 TL alırken, mühendisin 2.000 TL aldığım şimdi ise polis maaşının 6.000 TL civannda olduğunu ama yeni mühendis maaşının 4.500 TL olduğunu ifade eden Gültepe, üniversitelilerin memur olmak istediğini söyledi'"Ben de devletten fazla vermek istiyorum" diyen Gültepe, yeni mezun mühendise 6.500 TL vermeleri hâlinde ayakta kalma şanslarının kalmadığım kaydetti.