TR
Search
BİLGİ BANKASI

IPUD Ağustos 2017 Bülteni

Bülten Tarihi: 16 Ağustos 2017

2017 SEZONU BETTER COTTON ÜRETİMİ


2017 sezonunda faaliyetlerine 9 ilde başlayan İyi Pamuk Uygulamaları Derneği, 42 Üretici Birim altında 1.155 çiftçi ve 4 büyük ölçekli çiftçi ile 27.372 hektar alanda gerçekleştirdiği çalışmalar kapsamında eğitim, takip, veri toplama ve denetimler yürütülmektedir. Hasat dönemini takiben Better Cotton lisans kararları verilecek ve güncellenen rakamlar paydaşlarımıza duyurulacaktır. Türkiye yıllara göre Better Cotton üretim rakamlarına buradan ulaşabilirsiniz.





İNSANA YAKIŞIR İŞ YAYGINLAŞTIRMA EĞİTİMLERİ 

Daha önceki bültenlerimizde de yer verdiğimiz, Better Cotton üretimi yapan çiftçileri ve çalışanlarını hedefleyen insana yakışır iş eğitimleri üretici birimlerimiz tarafından verilmeye devam ediliyor. Eğitimler, iş sağlığı ve güvenliğinden istihdam koşullarına kadar 7 ana kavram altında pamuk tarımında çalışan işçiler için insana yakışır iş ilkesini irdeliyor. Son dönemde Kahramanmaraş ve Hatay'da eğitimler verilmeye devam etti. Eğitim veren Üretici Birimlerimiz:

  • Arıkan Çırçır Pamuk Tarım Gıda Hayvancılık San. ve Tic. A.Ş.
  • Salahattin Mıstıkoğlu Çırçır ve Prese Ltd.Şti.

ŞANLIURFA'DA BİTKİ KORUMA ÜRÜNLERİ UYGULAMA EĞİTİMLERİ 

Better Cotton üretimi yapan çiftçiler ve işçilere Şanlıurfa Merkez ve Viranşehir'de olmak üzere 2 ayrı yerde Bitki Koruma Ürünleri Uygulaması eğitimleri verildi. Eğitimlerin konuları arasında, bitki koruma ürünleri uygulandığı esnada dikkat edilmesi gereken hususlar, direnç yönetimi ve koruyucu kıyafet kullanım esasları yer almaktadır.

  • Şanlıurfa Merkez'de Gap Tarımsal Araştırma Eğitim Merkezi'nde düzenlenen eğitime bölgedeki bitki koruma ürünleri bayileri, antep fıstığı üretiminde İyi Tarım Uygulamaları yapan üreticiler ve Better Cotton üretimi yapan çiftçilerimiz ile üretici birimlerimiz katılmıştır. Eğitimleri, Diyarbakır Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü Ziraat Mühendisi Uzman Ayhan Öğreten, Sedat Eren ve Tarım İl Müdürlüğü Ziraat Mühendisi Uzman Ahmet Güneş vermiştir.
  • Viranşehir'de düzenlenen eğitim ise üretici birimimiz İbrahim Halil Doğru Petrol San.Tic .Ltd.Şti ve Viranşehir Ziraat Odası organizasyonunda gerçekleştirilmiştir. Eğitimi, Tarım İl Müdürlüğü Ziraat Mühendisi Uzman Ahmet Güneş vermiştir.


ERKEN DÖNEM EMİCİ BÖCEKLERE KARŞI TUZAK KULLANIMI PROJESİ

Derneğimiz ve Bornova Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ile ortaklaşa yürütülen 3 yıllık proje kapsamında, Söke'de Better Cotton çiftçilerimizden Musa Muslu'nun arazisinde deneme kurulmuş ve pilot uygulamaya başlanmıştır. Projenin hedefi erken dönem emici böceklere karşı tuzak kullanımı ve erken dönem emicilere karşı zirai ilaç kullanımının azaltılmasıdır.