TR
Search
BİLGİ BANKASI

Lizbon-Portekiz’de Yatırım Semineri”, 22 Mart 2017, İstanbul Hk.

Bülten Tarihi: 28 Şubat 2017

DEİK/Türkiye-Portekiz İş Konseyi tarafından, Portekiz’in Ankara Büyükelçiliği işbirliğiyle, 22 Mart 2017 Çarşamba günü 10.00-12.30 arasında River Plaza-İstanbul’da “Lizbon-Portekiz Yatırım Semineri” gerçekleştirilecektir. Anılan seminer kapsamında, Invest Lisboa Yönetici Direktörü Sayın Rui Coelho Portekiz’de yatırım fırsatları ve avantajları konusunda katılımcılara bilgi aktaracak olup, Portekiz’in yatırımcılara sunduğu “Golden Residence Permit” oturma izni fırsatları hakkında bilgi verecektir. Portekiz’in Ankara Büyükelçisi H.E. Paula Leal da Silva anılan semineri onurlandıracaktır.

 

2016 yılının üçüncü çeyreğinde Portekiz ekonomisinde reel büyüme %1,6 olarak gerçekleşmiş olup, GSYİH’nin 2016 yılında cari fiyatlarla 207,2 milyar dolar seviyesinde gerçekleşmiş olduğu tahmin edilmektedir. Madenler açısından zengin bir ülke olan Portekiz’de bakır, tungsten, demir ve kalay rezervleri bulunmaktadır. Ülke aynı zamanda dünyadaki en büyük doğal taş üreticilerinden birisidir. Portekiz'in başlıca endüstrileri arasında tekstil, konfeksiyon, ayakkabı, ahşap ve mantar, kağıt, kimyasallar, gıda işleme, oto parçaları imalatı, baz metaller, liman işletmeleri, mandıra ürünleri, şarap, porselen, enerji (güneş enerjisi başta olmak üzere) ve seramik sayılabilir. Ayrıca Portekiz, dünyadaki şişe mantarı üretiminin yarısını karşılamaktadır. Lojistik anlamda da çeşitli fırsatlar sunan Portekiz, Amerika kıtasına ihracat yapmak isteyen Türk firmaları için de bir üs olarak kullanılabilmektedir.

 

Portekiz ekonomisinin yapısında hizmet sektörü öne çıkmaktadır. 2015 yılında hizmet sektörü, ekonomide yaratılan toplam katma değerin % 75,8’ini oluşturmuştur. Bununla birlikte, tarım, ormancılık ve balıkçılık sektörleri katma değerin % 2,4’üne; sanayi, inşaat, enerji ve su katma değerin %21,9’una tekabül etmektedir. Son 10 yılda, ekonomik faaliyetler içinde hizmet sektörünün yükselişi ve sektördeki çeşitliliğinin artışının yanı sıra, Portekiz’in sanayisinde de bir dönüşüm gözlenmiştir. Geleneksel sanayi kollarına bağımlı bir yapıdan daha yüksek teknoloji içeren otomotiv ve aksamları, elektronik ürünler, enerji, ilaç sektörü ve bilgi ve iletişim sektörleriyle ilgili yeni sanayi kolları önem kazanmış ve büyüme göstermiştir.

 

Türkiye ve Portekiz arasındaki ticaret ve yatırım ilişkilerinin geliştirilmesi ve AB içerisinde yatırım yapmak veya ofis açmak gibi konularla ilgilenen ve katılmayı arzu eden firma temsilcilerinin http://portal.deik.org.tr/KatilimFormu/347/8263 linkinde yer alan katılım formunu doldurarak en geç 10 Mart 2017 Cuma günü mesai bitimine kadar kayıt yaptırmaları rica olunur.

 

Ek. Taslak Programı (1 Sayfa) indirmek için tıklayınız.