TR
Search
BİLGİ BANKASI

İngiliz Firmaları İle İlgili Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

T.C. Londra Büyükelçiliği Ticaret Müşavirliği'nden alınan yazıda;
 
İMMİB’den kendilerine ulaşan bir yazıda belirtildiği üzere merkezi İskoçya’da bulunan bir firmanın ismini kullanan dolandırıcıların ülkemizdeki bir ihracatçı firmamıza yüklü bir miktar sipariş verdiği ancak teslimat adresinin farklı olmasından şüphelenilerek konunun İskoçya’daki firmaya sorulduğu ve gerçeğin anlaşıldığı belirtilmekte olup, bu itibarla, "Unit 1, Old Foundry, Tat Bank Road Old Bury, B69 4BN, West Midlands United Kingdom" adresine firmalarımızın itibar etmemelerinin önem arz ettiği ifade edilmektedir.
 
Diğer taraftan, firmalarımızın Birleşik Krallık’ta bulunan müşterileri/potansiyel müşterileri ile özellikle elektronik ortamda yaptıkları yazışmalarda şüphelendikleri durumları (örneğin ödeme için banka hesap numarasının değiştiğini belirten e-posta yazışmalarında) telefon ile teyit etmelerinin ileride sorunlarla karşılaşılmaması için mühim olduğu vurgulanmaktadır.
 
Öte yandan, Londra Ticaret Müşavirliğimizden bu tür durumlarda bilgi talebinde bulunan firmalarımızın aşağıdaki hususlara dikkat etmesi gerekmektedir:
 
Ülkemizde yerleşik firmalarımızdan İngiltere’ye yaptıkları ihracatlarında zaman zaman ödeme konusunda ortaya çıkan sorunlarla ilgili şikayetler almaktayız. Müşavirliğimize ulaşan şikayetlerin bir kısmının, İngiltere’de şahıs şirketleri dışındaki şirketlerin kayıtlı olmakla yükümlü olduğu Şirket Kayıt Kurumu (Companies House -https://beta.companieshouse.gov.uk/) internet sayfasından mevcut şirketlerin adres ve şirket numarasının kopyalanarak sanki gerçek bir şirketmiş gibi kötü niyetli kişilerce kullanılması sonucu ortaya çıktığı tespit edilmektedir. 
 
Bu çerçevede, Companies House’da kaydı olsa dahi firmalarımızın kötü niyetli kişi veya kişilere karşı daha duyarlı hareket etmeleri için aşağıdaki hususlarda dikkatli olunması önem arz etmektedir: 
 
1) Sizden bir ödeme talep ediliyorsa, ödemenin, şirketin bankadaki hesabına değil, şahıs adına veya başka bir hesaba yapılmasının talep edilmesine şüphe ile yaklaşınız. 
2) Şirket adına alan adı (domain name) uzantılı e-posta adresi yerine genel e-posta adresleri (hotmail.com, gmail.com, live.com, vb.) kullanılması, orijinal şirket domain alanı gibi gözükse de kötü niyetli kişilerce “i” gibi fark edilmesi zor harflerin eklenerek yeni domain adresi alarak ödeme talep edilmesine dikkat ediniz.
3) +44 7'den sonra "0" ile başlayan telefon numaraları İngiltere’deki sabit veya mobil hatlarda kullanılmamaktadır. Mobil numaralar ülke kodu olan +44’ün ardından doğrudan 7 ile başlamakta ve 0 dışındaki rakamlarla devam etmektedir. Sabit bir numara verilmesi durumunda internet üzerinden (http://www.thephonebook.bt.com/publisha.content/en/search/uk_codes/) şirketin bulunduğu yerleşim yerine ait olup olmadığını kontrol ediniz. 
4) Yeni iş yaptığınız müşterilerle ödeme biçimi olarak mümkün mertebe tarafınızı garanti altına alan yöntemleri (peşin, akreditif, vb.) kullanmanızı önermekteyiz. Zira, kötü niyetli şirketler özellikle ilk siparişlerde güven kazanabilmek için ödemenin tamamını veya bir kısmını (örneğin yarısını) peşin, geriye kalanını vadeye yayarak ödemek istemekte ancak geriye kalan miktarları ödememektedir. İthalatçı firma ile uzun dönemlerde çalışana ve aranızda güven ilişkisi oturana kadar peşin, akreditif vb. yöntemlerle çalışılması önem arz etmektedir. 
5) Companies House kayıtlarında firmayı incelerken şu hususlar şirketin riskli olabileceğine işaret edebilmektedir: şirketin çok sık isim değiştirmesi, yakın dönemde kurulmuş olması, şirket sahiplerinin isminin pek çok farklı şirkette adının geçmesi, adres olarak belirtilen yerlerin sanal ofis veya ilgisiz yerler olması.
 
İhracatlarda ticari riski azaltmak için yapılan öneriler ise şu şekildedir:
 
1) Karşı taraf ile satış için etkili bir sözleşme yapmanız. Bu mümkün değilse, faturalarınızın arkasına satış şartlarını (terms of sale) ve özellikle ROT (Retention of Title- mülkiyetin muhafazası maddesi) eklemeniz ve size en uygun olan şartı (örneğin “ancak mal bedelinin tamamının hesaplarınıza geçmesi ile malın mülkiyetinin karşı tarafa geçeceğini”) belirtmeniz,