TR
Search
BİLGİ BANKASI

Hazır Giyim Sektörü Birinci Yılını Dolduran Ukrayna-Rusya Savaşından Hala Etkileniyor

Uzmanlar Ukrayna-Rusya savaşının hazır giyim sektörüne etkilerinin 2023 ve sonrasında da hissedilmeye devam edileceğini belirtiyor. 12 ay önce başlayan kriz durumundan küresel hazır giyim sektörü ciddi yara alırken çok sayıda marka Rusya’daki mağazalarını kapattı ve yükselen enerji ve hammadde maliyetleriyle mücadele ediyor.

Sektör makroekonomideki oynaklığın yanı sıra tedarik zinciri zorlukları, enflasyon ve resesyona ilişkin tahminlerle uğraştığı için, sektör temsilcileri yılın nasıl geçeceğine ilişkin tahminlerde güçlük çekiyor. GlobalData’dan Louise Deglise-Favre’ye göre Ukrayna-Rusya savaşının etkileri 2023 sonrasında da devam edecek. Favre, Inditex, H&M, LPP gibi markaların Rusya’dan çıkmasının satışlara ve karlara ciddi etti ettiğini söylerken, bu etkinin bazı markalar tarafından 2022 yılında yoğun olarak hissedildiğini fakat büyük hazır giyim gruplarının Orta Doğu ve Latin Amerika gibi bölgelerdeki büyüme çabaları sayesinde 2023 yılında daha az hissedileceğini belirtti. Bununla birlikte savaşın tüketici güvenindeki azalma ve enerji fiyatlarına etkisinin 2023’te de sürmesi bekleniyor.


Yi&Fung’dan Deepika Rana ise üst üste gelen ekonomik ve jeopolitik felaketlerin tahmin yapmayı güçleştirdiğini, sadece perakendedeki karlılığı değil aynı zamanda tedarik zincirinin temellerini derinden sarstığını, bu durumun sektörü sürdürülebilir bir geleceği inşa etmeye zorladığını kaydetti.

Mckinsey’in 2023 Moda Durum Raporu’nda ise küresel moda endüstrisinin 2023’te küresel bir yavaşlamaya doğru yol aldığı belirtilirken, yöneticilerin %58’i bu yıl pazarın zayıflamasını bekliyor. Raporda ayrıca Ukrayna’daki savaş durumunun ticaretin rotasında değişiklikleri zorunlu kıldığı ve buna bağlı olarak enerji krizini tetiklediği belirtilirken, küresel enflasyonun girdi maliyetlerini arttırdığı, pamuk ve kaşmir fiyatlarının 2021’e kıyasla %30 ila %45 arası artış gösterdiği, 2022 Ağustos ayındaki sel felaketleri nedeniyle Pakistan gibi ülkelerde insan hayatı kayıplarının yanında pamuk arazilerinin %45’inin kaybolmasına yol açtığı kaydedildi.