TR
Search
BİLGİ BANKASI

Avrupa Parlamentosu Temsilcileri Bangladeş’te

 

Mart ayının son haftasında Avrupa Parlamentosu temsilcileri gözlem ve denetim amacıyla Bangladeş hazırgiyim fabrika ve işletmelerini ziyaret etmiştir. Yerel hazırgiyim üreticileri Avrupa Parlamentosu’nun farklı ziyaretlerinde Bangladeş’in Genelleştirilmiş Tercihler Sistemini (GSP) devam ettirebilmesi için üyelerini konuyla ilgili adımlar atmaya çağırmıştır.

 

Bu çağrıyı AP’nin Bangladeş’in GTS’sini (GSP) ülkenin hazırgiyim sektöründeki “ciddi çalışan hakları ihlalleri” nedeniyle askıya alma uyarısı üzerine gerçekleştirmişlerdir.

Avrupa Parlamentosu Üyeleri’nden oluşan 4 kişilik delegasyon, 3 günlük ziyaretin ilk gününde ILO yetkilileriyle, çalışan temsilcileriyle ve Bangladeş Hazırgiyim Üreticileri ve İhracatçıları Birliği’yle toplantı yapmıştır.

 

Delegasyon, Export Processing Zones (İhracat İşleme Bölgeleri)’nin içinde ve dışında aynı kanun standartlarının uygulanmasıyla birlikte Bangladeş İş Kanunu’nun dernek kurma ve toplu sözleşme haklarının sağlanması gerektiğini vurgulamıştır.

 

Toplantılarda hem çalışan temsilcileri hem de fabrika sahipleri AB ile birlikte çalışarak ülkenin işçi hakları standartlarını yükselteceklerini söylemiştir.

 

Toplantılarda ayrıca hazırgiyim çalışanları için asgari ücret komisyonunun özel ve kamu sektörlerinde çalışan işçiler arasındaki doğum izni gibi konularda yaşanan eşitsizlikleri ortadan kaldırmaya yönelik yeniden düzenlenmesi ve Ashulia fabrikalarında maaşlarına zam isteyen işçilere karşı açılan davaların geri çekilmesi konuları da konuşulmuştur.

 

Bangladeş Birleşik Hazırgiyim İşçileri Federasyonu başkanı Nazma Akter Bangladeş’teki işçi haklarının delegasyon tarafından gözlemlenmesinden memnun olduklarını söylemiştir. Ayrıca Bangladeş GTS’sinin devam etmesi ve hazırgiyim sektöründeki şeffaflığın sağlanması üzerine gerekli çalışmaları yapacaklarını belirtmiştir.

 

Bangladeş Hazırgiyim Üreticileri ve İhracatçılar Birliği başkanı Siddiqur Rahman toplantıdan sonra düzenlenen basın bildirisinde “Yalnızca bizim ve ülkenin yararı için değil çalışan 4,4 milyon işçinin de yararı için sürdürülebilir bir çalışma biçimine geçmeye acil ihtiyacımız vardır” demektedir.

 

Delegasyona atanan gerçekleri ortaya koyma göreviyle birlikte delegasyon üyeleri aynı standartların tüm çevrelerde sağlanması gerektiğini aksi takdirde bir yerde standartların oluşturulmasının mantıklı olmayacağını belirtmiştir. Ayrıca delegasyon sendikalarda, eğitimde ve cinsiyet eşitliğinde herkesin her alanda eşitliğe sahip olması gerektiğini de belirtmektedir.