TR
Search
BİLGİ BANKASI

Pakistan’ın ABD’ye Denim İhracatı Azalıyor

Pakistan’ın ABD’ye denim ihracatı son dönemde %6,6 oranında düşmüştür. Ayrıca AB ve İskandinavya’ya denim ihracatı yine yüksek maliyet giderleri nedeniyle düşmüştür. Pakistanlı ihracatçıların daha düşük maliyete sahip ülkelerle rekabeti gittikçe zorlaşmaktadır.

Çin yeni kurulan fabrikalara üç yıllığına bedava elektrik sağlarken, bunun yanı sıra Hindistan da ilave teşvikler sunmaktadır. Bu nedenle Pakistanlı ihracatçıların devlet desteği olmadan bu ülkelerdeki ihracatçılarla rekabet etmesi giderek zorlaşmaktadır.

Önde gelen üretici-ihracatçılardan olan Dr. Mirza Ikhtiar Baig birçok ülkenin ihracatçılarına vergisiz üretim imkânı sunduğunu ancak Pakistan’daki vergilendirme politikası nedeniyle üretim maliyetlerinin gittikçe arttığını belirtmektedir.

Pakistan dünya denim ihracatında Çin’den sonra ikinci sırada yer almaktadır. ICAC’a göre dünya denim kumaş ticareti yıllık ortalama 670.000 ton civarındadır. Diğer önemli denim ihracatçıları ise Türkiye, Hindistan ve ABD’dir.

2016 yılı Pakistan’dan pamuk denim kumaş ihracatı 51 milyon metre kare ile yaklaşık 39 milyar rupi seviyesindedir.

Türk denim ihracatı beş yıl içinde 3,9 milyon metreden 46 milyon metreye; Çin’in ABD’ye olan denim ihracatı ise 6,9 milyon metreden 87 milyon metreye yükselmiştir.

OTEXA verilerine göre 2015-2016 yılları arasında ABD’ye denim ihracatı %9 oranında artmıştır.

Pakistan’daki yerel denim üreticilerinin yaşadığı yüksek fiyatlandırma baskısı nedeniyle Pakistan’a denim ticareti için gelen müşteriler geri dönüp diğer ülkelere yönelmektedir.

İnsanların yaşadıkları yer, yaşları, cinsiyetleri ya da sosyal statülerine bakmaksızın herkesin sahip olması nedeniyle denim, dünyanın giysisi olarak kabul edilmektedir.

Avrupa tüm dünyadaki en geniş pazarı temsil etmektedir. Pazar yapısı küresel denim aktörlerinin tüketici fiyatlarını arttırmasına izin vermemektedir. Bu nedenle denim kumaş üreticilerinden kaynaklanan fiyat artışlarını kendileri çekmek durumunda kalmaktadır.

2020 yılına kadar küresel denim pazarının gelir seviyelerinin gittikçe yükselmesine bağlı olarak 64,2 milyar dolara ulaşması beklenmektedir.