TR
Search
BİLGİ BANKASI

Ucuz İthal Okul Kıyafetlerinin Bedelini Kim Ödüyor?

Diğer çoğu Avrupa ülkesi gibi İngiltere’de de okul kıyafetleri ve üniformaları pazarı Asya kaynaklı ucuz ithal ürünler tarafından adeta istila edilmiştir. Bir gazetede yayımlanan haberde özellikle süpermarketlerde ve indirim marketlerinde okul kıyafetleri ve üniformalarının 3 – 4 £ aralığında fiyatlarda satıldığı belirtilmektedir. Haberde Avrupalı tüketicilerin bu kadar ucuza bu ürünleri alabilmelerinin gerçek bedelini kimlerin ödediği sorgulanırken, Asyalı tedarikçi ülkelerdeki işçilerin düşük ücretleri ve kötü çalışma koşullarına atıfta bulunuluyor.

Haberde Aldi, Lidl, Morrisons gibi İngiliz süpermarket ve outletlerinin okul üniformalarını 3 £, 3,69 £, 3,75 £ ve 4 £ gibi kampanyalı fiyatlarda sattığı belirtilirken, bu kadar ucuz fiyatlara bu kıyafetlerin alınabilmesinin gerçek bedelinin fakir ülkelerdeki pamuk üreticilerinin haddinden ucuz el emeği ile Bangladeş gibi fabrika işçilerinin aylık 70 – 80 $ düzeyine kadar inen emekleriyle ödendiği yorumu yapılmaktadır. 

Aynı haberde devamla tüketicilerin ödediği bedellerle imalatçı çiftçiler ve işçilere ödenen ücretler arasında her zaman net bir korelasyon olmasa da süpermarketlerin üniforma fiyat indirim savaşlarında kendilerini kaybetmelerinin tedarikçi fiyatlarına da olumsuz bir etkisi olduğu değerlendirilmektedir. İthalatçıların ve markaların bu kadar düşük maliyetlerle üretim yaptırabilmeleri gelecek adına da fiyat beklentilerini düşürürken, markaların tedarik zincirlerine yeterli değeri vermesi ve kontrolü sağlamasının önünde bir engel olarak yer almaktadır.

Aynı haberde ucuz okul üniformalarına karşı tüketicilerin neler yapması gerektiğine dair tüketicilerin firmaların güvenilir bir etik kaynak programı olup olmadığına bakarak başlayabilecekleri belirtilmektedir. Pek çok firma alışveriş yapanların kontrol edebilmesi için internet sitelerine şirket politikalarını koymaya başlarken, Avrupalı tüketiciler de tehlikeli çalışma koşulları ve düşük ücret konularında artan biçimde daha bilinçli hale gelmektedir. Haberin sonunda İngiliz tüketicisinden okul kıyafetleri ve üniformaları alışverişi yaparken daha bilinçli davranması ve milyonlarca pamuk ve hazırgiyim işçisinin ucuza alınan üniformaların gerçek bedelini ödemelerine engel olunması istenmektedir.